Till startsidan för ABK
Till startsidan för ABK
Bild på byggnad

Så söker du

Så söker du bostad, fordonsplats eller förråd

1. Ställ dig i kö

Alla kan stå i kö hos oss. Det är kostnadsfritt, men för att skriva kontrakt måste du vara myndig.

Innan du söker en bostad är bostadskön i praktiken en intressebank, där du för varje dag i kö får ett köpoäng. Ungefär 80 % av de som står i bostadskön står passivt, att de är intresserade av en bostad i framtiden. När du aktivt söker en lägenhet är det den aktiva sökande som har högst köpoäng som blir erbjuden lägenheten.

Registrera dig på Mina sidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är du hyresgäst hos oss anger du vid registrering din bostads objektsnummer (finns på ditt kontrakt eller din hyresfaktura). Behöver du hjälp är du välkommen att kontakta Kundcenter.

Från och med den dag du registrerar dig räknas varje dag i kön som ett köpoäng, hur många poäng du har ser du på Mina sidor.

Vi har separata köer för lägenheter, studentbostäder, seniorlägenheter, ungdomsbostäder, nyproduktion, fordonsplats och förråd. Det går bra att stå i alla om du vill.

2. Uppdatera din registrering i kön

Du måste uppdatera din registrering i kön genom att logga in på Mina sidor inom 365 dagar från senaste uppdatering, annars stryks du ur kön och du förlorar dina poäng. På Mina sidor kan du spara ner bekräftelse på din uppdatering.

Det är ditt eget ansvar att uppdatera på rätt sätt. Har du inte möjlighet att uppdatera själv via Mina sidor går det bra att göra det via telefon på 044-780 32 00.

Om du uppdaterar din registrering enligt reglerna kan du stå i kö så länge du vill utan krav på att du behöver söka några objekt. Den dag du vill börja söka blir köpoängen avgörande.

3. Sök bostad, fordonsplats eller förråd

Du måste själv leta och ansöka om lediga bostäder, fordonsplatser (bilplatser eller motorcykelplatser) eller förråd. Detta gör du genom att logga in på Mina Sidor eller genom att besöka eller ringa uthyrningen. Lediga objekt utannonseras cirka åtta dagar, med undantag för BoDirekt som publiceras under två dagar. Läs mer om BoDirekt längre ner.

På Mina sidor hanterar du själv sökandet och kan även prenumerera via e-post på objekt som motsvarar dina önskemål. Du kan söka maximalt fem bostäder, fem fordonsplatser och fem förråd samtidigt ur ABK:s ordinarie bestånd. Andra regler gäller för nyproduktion, se nedan.

Är du registrerad men saknar egen internetuppkoppling kan du söka genom att besöka eller ringa uthyrningen.

BoDirekt

Några av våra lediga bostäder publiceras som BoDirekt vilket innebär att de är lediga för omgående tillträde. Här gäller inte köpoängen. Du anmäler ditt intresse under tiden som bostaden är publicerad. Därefter väljer ABK:s marknadssystem slumpvis ut en turordningslista bland de som visat intresse för aktuell BoDirekt-bostad. Söker du BoDirekt måste du vara beredd att stå för kontraktet direkt. Har du redan kontrakt hos ABK kan det innebära att du under en tid får betala dubbla hyror. När du skriver kontrakt på en BoDirekt-bostad har du förbrukat dina poäng och du stryks ur kön.

Nyproduktion

I ett nyproduktionsprojekt (etapp) kan du söka ett större antal lägenheter samtidigt, utöver de fem du vanligtvis kan söka. Antalet möjliga bostäder att söka kan skilja mellan olika nyproduktioner. Rangordna lägenheterna efter vilken du helst vill ha, näst helst vill ha och så vidare.

Om du får ett erbjudande är det till den bostad där du har flest köpoäng. Det behöver inte vara någon av de bostäder som du har prioriterat högst, på de bostäderna har det funnits andra sökande med högre köpoäng som har fått erbjudande.

Har du högst köpoäng på flera av lägenheterna erbjuds du den du rangordnat högst. När du blir erbjuden en bostad i en etapp stryks dina övriga ansökningar i den etappen, oavsett om du tackar ja eller nej.

4. Gå på visning

De sökande som har högst köpoäng när ansökningstiden gått ut bjuds in på visning och måste därefter tacka ja eller nej inom utsatt tid.

När det gäller nyproducerade bostäder hyrs de ut innan de är färdigställda och det finns därför inte möjlighet till visning. Förfarandet ger dig däremot möjlighet att säga upp ditt andra boende i god tid.

Avflyttande hyresgäst har rätt att neka visning av lägenheten till fler än två personer åt gången.

När du visas en lägenhet som inte är nybyggd kan du förvänta dig ett gott skick, men inte nyskick. Ett visst slitage motsvarande lägenhetens ålder och tid sedan eventuell renovering behöver du räkna med.

Om flera tackar ja går objektet till den med högst köpoäng. Om du tackat ja till objektet behöver vi få kontakt med dig så fort som möjligt efter sista svarsdatum. Vi söker dig med de uppgifter du själv registrerat. Om vi inte kan nå dig går vi vidare till andra intressenter.

5. Teckna kontrakt

Innan kontrakt tecknas kontrolleras att du uppfyller våra grundkrav, till exempel att du inte har betalningsanmärkningar eller andra för boendet negativa referenser. Vi gör alltid en kreditupplysning på alla nya sökande. Om inga hinder finns återstår bara att skriva under kontraktet.

Skriver du kontrakt på ett objekt i en kö har du förbrukat dina köpoäng i den aktuella kön. Du står kvar i övriga lägenhetsköer som du har anmält dig i. Vill du på nytt ställa dig i den kö du erhållit bostad, kan du göra det efter att du tecknat ditt kontrakt. Du kommer inte att kunna söka någon ny lägenhet oavsett kö förrän du har bott i din erhållna lägenhet i 6 månader.

Exempel: Du har 500 köpoäng i nyproduktionskön och 500 poäng i ordinarie kö, och du skriver på ett kontrakt på en nyproduktionslägenhet. Då stryks du ur nyproduktionskön och dina poäng i den kön försvinner. VIll du stå i nyproduktionskön får du ställa dig i den igen. I den ordinarie kön står du kvar med dina 500 poäng.

6. Välkommen till ABK

När kontraktet är skrivet vill vi välkomna dig till oss! I foldern Välkommen till ABK finns allt viktigt samlat som du behöver veta mellan kontraktsskrivning och inflyttning.


Uthyrningen har hand om uthyrning av bostäder, fordonsplatser och förråd

Har du frågor om hur vår uthyrning går till eller hur kösystemet fungerar är du välkommen att kontakta uthyrningen.

Besök: Östra Boulevarden 38, Kristianstad

E-post: kundcenter@abk.se

Telefon: 044 - 780 32 00 (vxl)

Var vill du bo?

I ABK-kartan får du en överblick var fastigheterna ligger samt en bild av hur respektive fastighet ser ut.