Stilbildande funkis på Kanalgatan 6
Under jubileumsåret 2025 förflyttar vi oss genom ABK:s 75-åriga historia och lyfter fram några av våra mest intressanta händelser, fastigheter eller hyresgästporträtt genom tiderna. I den här artikeln tar vi oss till Kanalgatan 6, ett vackert bevarat funkishus byggt 1938, där tidstypiska detaljer möter modern funktionalitet.
Vi köpte huset 1996 och då var vissa, mindre tidstypiska, renoveringar redan gjorda. När vi tog över såg vi värdet i att bevara det gamla och renovera de lägenheter som var i störst behov enligt originalstilen. Vi bytte balkongdörrar och fönster – specialbeställda med ett särskilt typ av vred som hör funkisstilen till. Vi bytte ut backelithandtag och kontakter till nya, fast i gammal stil, också dessa i backelit, för att behålla en känsla av äkta funkis.
- Huset är stilbildande som tidig funkis. Det har skrivits om just detta hus i många arkitektforum. Det är tydligen en rätt unik lösning på fönstren. Den typen av fönster finns inte bevarat på så många platser längre, säger Eva Johansson som var ABK:s projektledare under renoveringen 2011.

Gammalt möter nytt
I trapphuset möts man av just trä och sten och de väl tilltagna fönsterna släpper in mycket ljus.
I köken samsas moderna vitvaror i rostfritt stål med gedigna trädetaljer och välbevarade skåp från byggåret. Kombinationen är härlig att se.
I vissa av lägenheterna har originalspisar bevarats – även om de idag är dekorativa snarare än funktionella. Blomlådor i betong, som är en del av husets ursprungliga arkitektur, förstärker den tidstypiska känslan och skapar en sammanhållen estetik.
- Det finns ett värde i att bevara så mycket av den ursprungliga karaktären som möjligt när vi renoverar äldre fastigheter, säger Eva Johansson. Ett hus behöver inte vara K-märkt för att ha ett historiskt värde.





Bilderna i artikeln togs 2011 i samband med att lägenheterna genomgick en större renovering.
Funkis-fakta
Funktionalismen slog igenom i Sverige efter Stockholmsutställningen 1930, där den moderna och avskalade arkitekturen presenterades.
Funkishus har en återhållsam stil med enkel design där funktion och ljus är viktigast. De har släta fasader, stora fönster och ofta rundade balkonger eller indragna entréer. Vanliga material är oljad teak, koppar och stengolv, vilket ger ett tidlöst uttryck.